Ev Yapimi Lavabo Açici Nasil Yapilir

Ev Yapımı Lavabo Açıcı Nasıl Yapılır?



Yemek atıkları, organik atıklar, yağ ve kir gibi maddeler yüzünden hızla tıkanan lavabo tesisatları, mutfak işlerinizin aksamasına neden oluyor. Levye içinde toplanan atıklar, su ile birlikte tesisat içindeki boru veya kanalları tıkıyor. Lavabo tıkandı işlerim aksayacak diye üzülmeyin! Çünkü, kendi imkanlarınız ile hazırlayabileceğiniz doğal karışım ile tıkalı tesisatları kısa sürede kullanılabilir hale getirebilirsiniz.



Lavabolar Neden Tıkanır?



Çeşitli atıkların ve yemek parçalarının zaman içinde tesisat drenaj borusu duvarlarına yapışması ve birikim yapması nedeniyle lavabolar kullanılamaz hale gelebiliyor. Pirinç, mercimek, bulgur ve makarna gibi su içinde genişleyebilen ufak parçacıklar ve çözülmemiş yiyecek artıkları tıkanmaya neden olan başlıca sebepler arasında yer alıyor. Kızartma yaptıktan sonra geride kalan yağların ve makine yağı gibi sıvıların doğrudan lavabo içine dökülmesi, akışkan yüzeylerin katılaşmasına yol açabiliyor. Zift gibi yapışkan hale gelen atıklar, oldukça inatçı tıkanıklar oluşturabiliyor.



Lavabo Açmak için Hangi Yöntemler Kullanılır?


Lavabo açmak için tercih edebileceğiniz birçok farklı yöntem bulunuyor. Pompa yardımı ile tıkanıklığı gidermek, hiç şüphesiz ilk başvurulan seçenekler arasında yer alıyor. Yüksek vakumlama yeteneğine sahip olan lastik pompalar, kısa süre içinde tıkanıklığı açsa dahi elde edilen sonuç genellikle geçici oluyor. Ayrıca, pompayı sertçe çekerken oluşan yüksek gerilim, tesisat üzerinde su kaçaklarının oluşmasına da yol açabiliyor. Lavaboyu açmak için tercih edilen hazır ürünler ise, içerdikleri yoğun kimyasallardan dolayı özellikle mutfak lavaboları için çok fazla tavsiye edilmiyor. Doğal ve zahmetsiz bir yöntemle lavabo açmak için ise;
 1 su bardağı sirke (mümkünse elma),
 1 su bardağı karbonat veya çamaşır sodası,
 1 litre kadar kaynar su kullanmanız yeterli oluyor.

Gerekli Doğal Karışım Nasıl Yapılır ve Kullanılır?



Ev yapımı lavabo açıcı, sağlıklı bir şekilde su tesisatını temizleyebilmenize ve evinizi haşerelerden uzak tutmanıza olanak sağlıyor. Üstelik sirke, kaynar su ve karbonat kullanarak tıkanmış lavaboları saniyeler içinde açabilirsiniz. Temizliğe başlamadan önce evyenin içi su ile dolmuş ise, suyun kendiliğinden boşalmasını beklemek veya pompa yardımıyla suyu yavaşça tahliye etmek gerekiyor. Doğal lavabo açıcıyı kullanırken ilk önce toz karbonat lavabo deliğine dökülüyor. Biraz bekledikten sonra, 1 bardak sirke delikten yavaşça ilave ediliyor. Bu esnada sirkeyle tepkimeye giren karbonat iyice köpürüyor. Köpürme sona erdiğinde, tıkanıklığa neden olan parçacıklar da yerinden oynuyor. Ardından 1 litre kaynar su lavabo içine yavaşça akıtılıyor. Son olarak, 5-6  defa lavabo gideri hafifçe pompalanıp işlem tamamlanıyor.