2019 yılında Çin'den Ülkenin İlk Uydu Lansmanı için Ethopia Heyecanı

Etiyopya, Eylül 2019'da ilk Dünya gözlemevi uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor ve bu sayede cihazları yörüngeye yerleştiren birkaç Afrika ülkesinin bir listesine katılıyor.

Addis Ababa Üniversitesi Etiyopya Uzay Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü genel müdürü Dr. Solomon Belay Tessema, “Kontrol ve komuta istasyonu Etiyopya'da olacakken, uydu Çin'den başlatılacak” dedi.

" Kritik tasarımın bilim adamlarımız tarafından yapıldığını" ekledi.

Dr. Solomon'a göre Çin, projeye eğitim verdi ve 6 milyon dolar kazandı.
Çin ile işbirliği içinde yapılan uydunun tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi 8 milyon dolara mal olacağını söyledi.
Dr. Solomon, "Bu ilk uydunun başlatılmasına yönelik ana hedeflerimiz iki. İlk olarak, farklı ülkelerdeki uzay bilimcileri ve kurumlarıyla işbirliği yaparak mühendislerimizin teknoloji uygulama kapasitesini ve becerilerini geliştirmektir." Dedi.
Teknoloji ve bilgi aktarımının Etiyopyalı bilim adamlarının "ikinci uyduyu bağımsız olarak tasarlamasının, inşa etmesinin ve fırlatmasının" mümkün olacağını kaydetti.
Uydu projesinde yer alan 20 Etiyopya havacılık mühendisi var.
Yaklaşık 60 usta ve doktora Solomon, öğrencilerin uzay enstitüsü ve ülkenin milyarlarca dolarlık Entoto Gözlemevi ve Araştırma Merkezi'nde araştırma ve eğitimde yer aldıklarını söyledi.
Bölgedeki tek tür olan Entoto gözlemevi merkezi, elektromanyetik radyasyon dalga boylarını ölçmek için iki metrelik bir teleskop ve bir spektrografa sahiptir.
İşbirliği
Etiyopya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Rusya, Güney Kore, Şili ve Güney Afrika dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından üniversiteler ve gözlem merkezleri ile işbirliği yapmaktadır.
Uzay programındaki öğrencilerin bazıları Tanzanya, Ruanda ve Uganda'dır.
İkinci hedef, ülkeyi kalkınma gündemi için toplayabilecekleri veri ve bilgi satın almaktan kurtarmaktı.
EastAfrican'a, uydu, su, tarım, iklim değişikliği ve çevre hakkında veri toplamak için kullanılacağını söyledi.
Etiyopya, uydular inşa eden ve başlatan yedi Afrika ülkesine katılacak. Güney Afrika, Mısır, Nijerya, Gana, Cezayir, Fas ve komşu Kenya - Mayıs 2018'de nano-uydusunu başlattılar.
Angola ilk uyduyu Aralık 2017'de başlattı ancak dört ay sonra kaybetti. İletişim uydusunu inşa eden Rusya, 2020'de başlatılacak olan Angola için bir tane daha inşa ediyor.
2017 yılında, Afrika Birliği, ekonomik ilerleme ve kıtasal bir uzay-uzay programının geliştirilmesi için uydu iletişimini kullanmak için bir çerçevenin benimsenmesini talep eden bir Afrika uzay politikasını kabul etti.