Youtube kazançları üzerinden vergi kesmek için kullanıcılara bildirim gönderdi

YouTube kazançları için ABD vergi koşulları Haziran 2021'den itibaren Google, ABD'deki izleyicilerden elde ettiğiniz kazançlardan ABD vergileri için kesinti yapmaya başlayabilir. 

Lütfen ABD vergi bilgilerinizi AdSense üzerinden en kısa sürede gönderin. Vergi bilgilerinizi 31 Mayıs 2021'e kadar sağlamamanız durumunda Google'ın, dünya genelindeki toplam kazancınızdan %24'e kadar kesinti yapması gerekebilir. 


ABD'de ikamet eden bir içerik üreticiyseniz vergi bilgilerinizi daha önce göndermiş olabilirsiniz. Emin olmak için AdSense hesabınızdaki vergi bilgilerini kontrol edin.

Google'ın YouTube İş Ortağı Programı (YPP) kapsamındaki içerik üreticilerden vergi bilgilerini toplaması gerekir.

Uygulanması gereken vergi kesintileri olması durumunda Google, ABD'de ikamet eden izleyicilerden reklam görüntüleme, YouTube Premium, Super Chat, Super Stickers ve Kanal Üyelikleri ile elde edilen YouTube kazançları üzerinden vergi stopajı uygular.

Google, ABD'de neden vergi kesintisi yapıyor?

ABD Milli Gelirler Yasası'nın 3. Bölümü uyarınca, YPP kapsamındaki bir içerik üretici YouTube'da ABD'deki izleyiciler üzerinden telif geliri elde ediyorsa vergi bilgilerini toplamak, vergi kesintisi yapmak ve bu işlemi Ulusal Gelir İdaresi'ne (ABD vergi dairesi, IRS olarak da bilinir) bildirmek Google'ın sorumluluğundadır.

ABD'deki izleyiciler üzerinden kazanç elde ediyorsanız Google, 2021 yılının Haziran ayı başlarında vergi kesintisi (stopaj olarak bilinir) yapmaya başlayabilir. Google'a vergi bilgilerinizi gönderme YouTube'da para kazanan tüm içerik üreticilerin, dünyadaki konumlarından bağımsız olarak vergi bilgilerini paylaşmaları gerekir. Lütfen vergi bilgilerinizi mümkün olan en kısa sürede gönderin.

Vergi bilgileriniz 31 Mayıs 2021'e kadar paylaşılmazsa Google'ın, dünya genelinde toplam kazancınızdan %24'e varan oranda kesinti yapması gerekebilir. 

ABD vergi bilgilerinizi Google'a göndermek için aşağıdaki talimatları uygulayabilirsiniz.

Vergi bilgilerinizi üç yılda bir yeniden göndermeniz istenebilir. IRS koşulları uyarınca, vergi formu gönderilirken yalnızca Latin alfabesi karakterlerinin kullanılması gerektiğini unutmayın.

Daha fazla bilgi 

 AdSense hesabınızda oturum açın.
 Ödemeler'i tıklayın. 
Ayarları yönet'i tıklayın. "Ödeme profili" bölümüne ilerleyin ve "ABD vergi bilgileri"nin yanındaki düzenleme Düzenle simgesini tıklayın.

 Vergi bilgilerini yönet'i tıklayın.

Bu sayfada, vergi durumunuza uygun formu seçmenize yardımcı olacak bir kılavuz bulunur. İpucu: Vergi bilgilerinizi gönderdikten sonra, ödemelerinizde geçerli olabilecek vergi stopajı oranlarını bulmak için yukarıdaki talimatları uygulayarak Ödeme profilinizin "Amerika Birleşik Devletleri vergi bilgileri" bölümünü kontrol edin. 

Ayrıca, bireysel veya işletme koşullarınızın değişmesi durumunda da düzenleme yapabilirsiniz. Adresinizi değiştirdiyseniz güncel daimi adresinizin her iki bölümde de aynı olduğundan emin olun: "Daimi ikametgah adresi" ve "Yasal adres". Bu sayede, yıl sonu vergi formlarınız (ör. 1099-MISC, 1099-K, 1042-S) doğru yere gönderilir. 

ABD'de ikamet ediyorsanız W-9 formunuzu güncel yasal adresleriniz ile birlikte yeniden göndermeniz gerekir. AdSense'te vergi bilgilerinizi göndermeye hazır olabilmek için ABD vergi bilgilerinizi Google'a gönderme bölümüne gidin. 

MCN'ye özel yönlendirmeler için MCN'ler ve satış ortağı kanalları için vergi koşulları bölümüne gidin ABD vergi koşulları nerelerde geçerli? İkamet ettiği bölgeden bağımsız olarak YPP kapsamındaki her içerik üreticinin Google ile ABD vergi bilgilerini paylaşması gerekir. 

ABD vergi yasası uyarınca Google'ın, uygun durumda ABD'deki izleyiciler üzerinden elde edilen YouTube kazançlarınızdan vergi kesmesi gerekir. 

Vergi stopajı koşulları ikamet ettiğiniz ülkeye, vergi anlaşması kapsamındaki haklardan yararlanmaya uygun olup olmadığınıza ve Şahıs mı yoksa İşletme olarak mı tanımlandığınıza göre farklılık gösterebilir. 

ABD dışındaki içerik üreticiler: ABD vergi bilgilerini gönderirseniz, stopaj oranları ABD'deki izleyiciler üzerinden elde ettiğiniz kazançlarda %0-30 arasında ve ülkenizin ABD ile bir vergi anlaşması ilişkisi olup olmamasına bağlı olur. 

ABD'deki içerik üreticiler: Geçerli vergi bilgileri paylaştıysanız Google, kazançlardan vergi kesintisi yapmaz. ABD'deki çoğu içerik üretici, ABD vergi bilgilerini göndermiştir. Önemli: ABD vergi bilgisi paylaşılmazsa Google'ın maksimum vergi oranı üzerinden stopaj kesintisi yapması gerekebilir. 

Vergi oranınız, AdSense hesap türünüze ve yaşadığınız ülkeye bağlı olur:

İşletme hesap türü: Alacaklı ABD dışındaysa varsayılan stopaj oranı ABD kazançlarının %30'u olur. ABD'deki işletmeler, dünya genelindeki toplam kazançlarda %24 oranında stopaja tabidir. 

Bireysel hesap türü: Peşin stopaj uygulanır ve dünya genelindeki toplam kazançların %24'üne kesinti yapılır. 

Bu stopaj oranları, AdSense'te geçerli ABD vergi bilgileri paylaşıldıktan sonraki ilk ödeme döneminde ayarlanır. AdSense hesabınızın hesap türünü belirlemek için bu talimatları uygulayabilirsiniz. 

 Önemli: Google asla şifrenizi veya diğer kişisel bilgilerinizi soran istenmeyen iletiler göndermez. Bir bağlantıyı tıklamadan önce daima e-postanın @youtube.com veya @google.com adresinden gönderilip gönderilmediğini kontrol edin. 

Vergi stopajı nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, vergi stopajı alacaklının ABD vergi yükümlülüğünü yerine getirebilmek için ödemelere hükümete ödeme yapılacak şekilde vergi kesintisi uygulanmasına denir.

ABD vergi yasası uyarınca Google, ABD vergi yasasına uyması ve gerektiğinde ilgili YouTube kazançları üzerinden vergi kesintisi yapması gereken bir stopaj vergi sorumlusudur. Vergi stopajı, Haziran 2021'de başlayabilir.


Geçerli vergi bilgileri paylaşırsanız Amerika Birleşik Devletleri'ndeki izleyicilerden elde ettiğiniz kazancın yalnızca bir kısmı vergi stopajına ve raporlamaya tabi olur. 

Vergi stopajının kesin oranı, Google ile paylaştığınız vergi bilgilerine göre belirlenir. Vergi stopaj oranınızı, formunuzu gönderdikten sonra AdSense'te "Ödeme Ayarları"ndaki "Vergi bilgilerini yönetin" bölümünde görüntüleyebilirsiniz. Vergi stopajı tutarları YouTube Analytics'te görünmez.

Varsayımsal örnek

Varsayımsal bir örnek: YouTube İş Ortağı Programı üyesi olan ve Hindistan'da ikamet eden bir YouTube içerik üreticisi, geçen ay YouTube'dan 1.000 ABD doları gelir elde etti. Kanalı, 1.000 ABD dolarının 100 ABD dolarlık kısmını ABD'deki izleyiciler üzerinden elde etti.

Bu durumda olası bazı stopaj senaryoları:

  • İçerik üretici, vergi bilgilerini göndermemiştir: Vergi bilgileri gönderilmemişse stopaj vergisi oranı dünya genelindeki toplam kazancın %24'üne kadar çıkabildiği için nihai vergi kesintisi 240 ABD doları olur. Bu durumda, vergi bilgileri eksiksiz şekilde gönderilene kadar içerik üreticinin yalnızca ABD'deki kazançları yerine dünya genelindeki toplam kazancının %24'üne kadar kesinti yapmamız gerekir.
  • İçerik üretici vergi bilgilerini göndermiş ve vergi anlaşması kapsamında hak talep etmiştir: Nihai vergi kesintisi 15 ABD dolarıdır. Bunun nedeni, Hindistan ve ABD arasında ABD'deki izleyiciler üzerinden elde edilen kazançlarda vergi oranını %15'e düşüren bir vergi anlaşması ilişkisi olmasıdır.
  • İçerik üretici, vergi bilgilerini göndermiştir ancak vergi anlaşması kapsamındaki haktan yararlanamıyordur: Nihai kesinti 30 ABD doları olur. Bunun nedeni, vergi anlaşması olmadan vergi oranının, ABD'deki izleyiciler üzerinden elde edilen gelirin %30'u olmasıdır.

Tahmini vergi stopajınızı hesaplama

Aşağıdaki örnek hesaplamayla YouTube gelirinizin nasıl etkilenebileceğini öğrenin:

  1. YouTube Analytics'te Gelir Raporu'na erişin ve tarih filtresini ilgili ödeme dönemine (ör. 1 - 31 Ekim) ayarlayın. YouTube Analytics hesabınızı ödeme aldığınız para birimine (ör. ABD doları) ayarlamanız faydalı olabilir.
  2. Amerika Birleşik Devletleri'nden elde edilen tahmini geliri öğrenmek için bir coğrafi bölge filtresi uygulayın. YouTube Analytics'te Kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinin.
  3. Vergi stopajı oranınızı öğrenmek için AdSense hesabınıza gidin. Stopaj oranınızı, ABD vergi bilgilerinizi gönderdikten sonra görebilirsiniz.
  4. Yukarıdaki 2. ve 3. adımların sonuçlarını çarpın.

Yukarıdaki hesaplamayı yaparak vergi stopajına dair yalnızca tahmini bir değer elde edeceğinizi unutmayın. Google stopaj vergisi kesintilerine başladığında, kesintiye yapılan kesinleşmiş tutarı (varsa) her zamanki AdSense Ödeme İşlemleri Raporunuzda göreceksiniz.  


Detaylı bilgi için tıklayın