EYT son dakika! EYT'de prim detayı: 4500 gün ve 60 yaş

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili son gelişmeler vatandaşlar tarafından yakından takip edilirken, düzenleme ile ilgili detaylar da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. 

Yüz binlerce kişinin EYT ile ilgili kafasında soru işaretleri bulunuyor ve düzenlemeden yararlanıp yararlanmayacağını merak ediyor.

İşte merak edilenler ve yanıtları.

EYT düzenlemesi, emeklilik ile ilgili vatandaşların kafasında birçok soru işareti bulunuyor. 'Askerlik borçlanması son 7 yıl hesabına sayılır mı?, 

Malulen ya da engelli olarak emekli olabilir miyim?, EYT kapsamına giriyor muyum?, Ne zaman emekli olurum, emeklilik şartlarım neler?

SORU 1 Eylül 2002’de astsubay hazırlama okuluna girdim. 30 Ağustos 2003’te astsubay olarak memuriyete başladım. 1 Ocak 2019’da kendi isteğimle istifa ettim. Kaza sonucunda yüzde 61 engelli raporu verildi. E-Devlet’e baktığımda 7422 gün prim ve 20 yıl sigortalılık süresi görünüyor. Malulen ya da engelli olarak emekli olabilir miyim? Müracaatı nereye yapmalıyım? 

CEVAP 1 : Sağlık durumunuzdaki engel oranına göre engelli raporunuz ve eklerini Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na malulen emeklilik talebinizle birlikte gönderin. Priminiz yeterli olduğundan, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu malul olduğunuza karar verirse, malulen emekli olabilirsiniz. Ancak görevde olmadığınızdan yani açıkta olduğunuzdan engelli hakkıyla (güç kaybı oranıyla) emekli olamazsınız. 

ASKERLİK BORÇLANMASI SON YEDİ YIL HESABINA SAYILIR MI? 

SORU: 1973 doğumluyum. 1 Temmuz 1999’da Bağkur’lu oldum. Son üç yıldan beri sigortalı olarak bir işyerinde çalışıyorum. 6 ay daha çalışırsam SSK şartlarıyla emekli olacağım. Bu 6 ayı askerliğimi borçlanarak tamamlayabilir miyim? 

CEVAP Askerlik borçlanması askerlik yapılan tarihe mal edilir. Askerlik borçlanması ile kazanılan sürenin son yedi yıl hesabına dahil edilmesi için askerlik hizmetinin son yedi yıl içinde yapılması gerekir. Sonuç olarak askerlik borçlanması ile kazanacağınız süre son yedi yıl hesabında dikkate alınmaz. 

60 YAŞI BEKLEYECEKSİNİZ 

SORU: 1974 doğumluyum. Sigorta girişim Ocak 2000 ayında olup 5900 gün primim var. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesindeki durumum ve emeklilik şartlarım nedir? 

CEVAP Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 1100 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de yine 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak). 

Askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız 5 ayını borçlanmanız halinde 58 yaşınızı, 400 gününü borçlanmanız halinde 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 

Askerlik borçlanması sizi EYT kapsamına sokacağından çıkacak EYT yassıyla daha önce de emekli olmanız mümkün. 

Ne kadar erken emekli olacağınız EYT yasa tasarısının tamamlanarak TBMM’ye sunulacağı Aralık 2022 ayında belli olur. 

MEMURİYETTEN NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM? 

SORU: 1976 doğumluyum. 1997’de SSK’lı oldum ve 320 gün prim ödemem var. 2001 yılında memur olarak çalışmaya başladım. Memuriyette 21 yılımı tamamladım. Ne zaman emekli olabilirim? Acaba EYT kapsamına giriyor muyum? 

CEVAP EYT kapsamındasınız. Emekli olmak için; 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Hizmet süreniz yeterli olduğundan, işten ayrılıp bundan sonra çalışmasanız da 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 

Şayet emekli olmak için aranan hizmet süresini dolduranları yaş aranmadan emekli edecek bir EYT yasası çıkarsa yararlanarak emekli olabilirsiniz.