2023 Temettü Tahminleri

2023 yılında temettü vermesi  beklenen şirketler ile verecekleri temettülere ilişkin son raporu İş Yatırım açıkladı.

İş Yatırım analistleri tarafından paylaşılan bilgilere göre, 2023 yılında Borsa İstanbul’da birçok şirket temettü dağıtımı yapacak. İş Yatırım ilgili araştırmasında şirketlerin fiyatlarını, temettü verimini ve hisse başına temettü oranını açıkladı. Listede ayrıca şirketlerin temettü dağıtımına ilişkin birçok ek tahmin yer aldı.


İş Yatırım’ın önceki yıllar için hazırladığı tahmin raporları göz önüne alındığında, şirketin bu konuda iyi tahminlerde bulunduğunu belirtmekte yarar var. Dolayısıyla uzun vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcıların 2023 yılı için ilgili tahminler ışığında yatırımlarını yönlendirmesi önerilir. Elbette kendi analiz ve araştırmalarınızı gerçekleştirmeniz mutlaka önerilir.

2023 Temettü Tahminleri Raporu

İş Yatırım’ın hazırladığı rapora göre, 2023 yılında en yüksek temettü verimine Ereğli Demir Çelik ulaşacak. Şirketin önümüzdeki yıl yüzde 22’yi aşkın bir temettü verimi ile nakit temettü dağıtımı yapması bekleniyor. EREGL’i Vestel Beyaz Eşya, Doğuş Otomotiv ve Petkim’in izlemesi beklenmektedir.



                                SON 5  YILDA  TEMETTÜ VERİMİ  İYİ OLAN   HİSSELER


TEMETTÜ  NEDİR ?

Temettü şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kar payı dağıtılmasıdır. Yıllık bilançoya göre belirlenen net kardan ya da bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. Kar payının dağıtılmasına anonim şirketlerde genel kurul karar verir. Ana sözleşmeye konulacak bir maddeyle, bazı pay tiplerine temettü ile ilgili olarak ayrıcalık tanınabilir. Böyle durumlarda, kar dağıtılırken yapılan ayrıcalıklarla ilgili oranlar dikkate alınmaktadır.

 

Şirketlerin temettü dağıtım tarihleri ise, değişkenlik göstermekle birlikte genellikle ikinci çeyrek içerisinde gerçekleşmektedir. Temettü hakkı kazanmak için şirket genel kurulunda belirlenen temettü dağıtım tarihinde ilgili hisse senetlerine sahip olmanız yani şirkete ortak olmanız ve kar payı alma hakkı kazanmanız gerekir. 


Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST’te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur. 


Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanız dahi temettü almanız için yeterlidir.

 

Nakit temettü alabilmeniz için temettünün dağıtılacağını gün hesabınızda hisse senetlerinin bulunması gereklidir. 


Alacağınız nakit miktar, şirketin önceden açıkladığı hisse başına net temettü tutarına ve elinizde bulunan hisse senedi adedine bağlıdır. 


Örnek olarak X şirketi hisse başına 1 TL net temettü ödeyeceğini açıkladı ve portföyünüzde X hissesinden 3.000 adet var. 3.000 TL’niz temettü ödeneceği tarihten iki gün sonra hesabınıza geçecektir. 


Temettünün dağıtılacağının açıklandığı tarihte hisse senedi fiyatı ödenen temettü miktarı kadar düşer.