Avrupa'nın ilk uydu fırlatma kompleksi Kuzey İsveç'te açılacak

13 Ocak 2023'te İsveç devlet başkanı Kral Carl XVI Gustaf , Avrupalı ​​ve İsveçli siyasi ileri gelenlerle birlikte, Avrupa uzay manzarasını önemli ölçüde yeniden şekillendirecek yeni bir uzay limanının kurdelesini kesmek için kuzey İsveç'teki Esrange Uzay Merkezini ziyaret edecek.

 

Yıllar süren hazırlık ve inşaat çalışmalarının ardından, Avrupa anakarasının ilk yörüngesel fırlatma kompleksi Spaceport Esrange açılışı yapılacak. Etkinlik, İsveç'in Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığını devralmasıyla bağlantılı olarak Kiruna şehrinde gerçekleşecek 


Avrupa için, Esrange'deki yeni yörüngesel fırlatma tesisi, uzun zamandır beklenen kritik bir varlıktır. Bugün dünyada on ülke uydu fırlatma kabiliyetine sahip. Spaceport Esrange, Fransız Guyanası'ndaki mevcut Avrupa yeteneklerini tamamlayan ve güçlendiren, Uzaya bağımsız bir Avrupa geçidi sunacak. 

Günlük bağlantının rahatlığı ve gezegenimizin geçmekte olduğu değişiklikler hakkındaki bilgilerin önemi, gelecekte daha fazla uyduya ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde yaklaşık 10.000 yeni uydunun fırlatılması bekleniyor ve 2040 yılına kadar toplam uydu sayısı, bugün yörüngede bulunan 5.000 faal uydu ile karşılaştırıldığında 100.000'e ulaşabilir.

Uyduları yörüngeye fırlatmanın yanı sıra Spaceport Esrange, Avrupa'nın yeniden kullanılabilir roketçilik girişiminin testine ev sahipliği yapacak - ESA'nın ArianeGroup liderliğindeki Themis programı . Themis'in yeniden kullanılabilir uzay fırlatıcı göstericisi, 2023'te Spaceport Esrange'de testlere başlayacak ve " sıçrama testleri " olarak bilinen, aracın havalanmasını ve kurtarılmasını amaçlayan birinci aşama testlerden başlayacak . 

Geliştirme, AB tarafından finanse edilen Salto projesi çerçevesinde yapılır . Fırlatma tesisi ayrıca birkaç yeni nesil roketin yörünge altı test fırlatmalarına da ev sahipliği yapacak. Spaceport Esrange açılışa yaklaştıkça, uydu sahipleri ve yörünge roketi üreticileri, gelecekteki fırlatmalar ve yeniden kullanılabilirlik testleri için potansiyel ortaklar olarak sıraya giriyor. İlk uydu lansmanının 2023'ün sonlarında gerçekleşmesi bekleniyor. 

Açılış etkinliği SSC tarafından canlı olarak yayınlanacak. “ Bu yeni fırlatma kompleksi, Uzayda esnek bir Avrupa için bir temel oluşturulmasına yardımcı olacak. Yörüngedeki yeni uydu takımyıldızları, duyarlı fırlatma yetenekleri ve yeniden kullanılabilir roket sisteminin geliştirilmesi güvenli, rekabetçi ve sürdürülebilir bir Avrupa sağlayacaktır.

Bu, Avrupa'yı daha güçlü hale getirecek ," dedi SSC CEO'su Stefan Gardefjord . “ Bu, SSC, İsveç, Avrupa ve dünyanın geri kalanı için dev bir adım. Uydular, günümüzün modern dünyasının günlük yaşamlarının birçok işlevi için belirleyicidir ve bunlara olan ihtiyaç, ancak Uzay'ın daha da önemli bir rol oynamasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda artacaktır .” İsveç Uzay Şirketi, Dünya'nın Uzaydan faydalanmasına yardımcı oluyor. 

70'lerden beri SSC, uzay organizasyonlarına, şirketlere, diğer ticari aktörlere ve araştırma enstitülerine Uzay'a erişim sağlamak için yardımcı olmuştur. Ürün ve hizmetlerimiz, Dünya gözlemi, telekomünikasyon, güvenlik, meteoroloji, navigasyon ve konumlandırma, bilimsel araştırma ve diğer uygulamalarda başarılı uzay projelerini mümkün kılar. 

Tüm kıtalardaki yerel varlığımız ve kendini işine adamış 600'den fazla çalışanımız aracılığıyla, uydu iletişimi, uzay aracı operasyonları, roket ve balon sistemleri, fırlatma hizmetleri, uçuş testi hizmetleri ve veri analitiği alanlarında uzman uzmanlık sunuyoruz. 

En güçlü varlıklarımız arasında, 2023'te Avrupa kıtasından ilk uyduları fırlatacak olan kuzey İsveç'teki Esrange Uzay Merkezi, yanı sıra uydu iletişimi için dünyanın en büyük ticari yer istasyonu ağlarından biri. 

Yan kuruluşumuz GlobalTrust aracılığıyla, şirketlerin, kuruluşların ve hükümetlerin sürdürülebilirlik stratejileri geliştirmelerine ve sunmalarına yardımcı olmak için uydu verilerinden ve analitik uygulamalarından da yararlanıyoruz.