6G Test Uydusu Uzaya Fırlatıldı


Çin, dünyanın ilk 6G test uydusunu uzaya gönderdiklerini resmi olarak duyurdu. Teknoloji dediğimizde akımıza gelen ilk ülkelerden biri olan Çin, son yıllarda teknolojide büyük bir gelişme kaydetti. 2G, 3G, 4,5G ve 5G derken çok büyük bir gelişme kaydeden Çin, aynı zamanda 5G’yi de ilk kullanan ülkelerden biri olmayı başarmıştı. 5G henüz ülkemizde ve pek çok ülkede kullanılamazken, Çin’den şimdi de 6G haberi geldi. 

Dünyanın teknoloji ülkesi diyebileceğimiz Çin, dünyanın ilk 6G test uydusunu uzaya gönderdiklerini resmen duyurdu. Evet, birçok ülkede 5G henüz kullanılamazken, Çin 6G’nin çalışmalarına çok hızlı bir şekilde başladı. 

Tianyan 05 olarak adlandırılan dünyanın ilk 6G test uydusu, Çin’in Taiyuan uydu fırlatma merkezinden uzaya gönderildi. Terahertz olarak adlandırılan bandın testlerinde kullanılacağı belirtilen 6G test uydusu, Çin için büyük bir önem taşıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte “hız” çok büyük bir önem taşımaya başlarken, özellikle Çin’de büyük bir yol kat edildi. Çin’de 5G kullanımları hızlı bir şekilde başlarken, 6G’nin testleri de hızlı bir şekilde başladı. 
Çin’in en iyi Üniversitelerinden biri olan Elektronik Bilim ve Teknolojileri Üniversitesi‘nin, Chengdu Guoxing Aerospace Science and Technology ve Beijing Weinaxingkong Technology adlı şirketlerin çalışmaları ile  geliştirilen 6G test uydusu, 6G için çok büyük bir önem taşıyor .

Erahertz bandının iletişimde sağlayabileceği kolaylıkları, veya tam olarak neler sağlayabileceğini anlayabilmek adına uzaya gönderilen 6G test uydusu, inşaat halindeki binaları ve afet durumlarını da anlık olarak izleyebilecek. 

70 kilogram ağırlığındaki 6G test uydusu Tianyan 05, açıklamalara göre küresel bir platform olarak da kullanılabilecek. 

6G uydusu Tianyan 05 ile testlerin tamamlanmasının ardından, 6G’nin bizlere sunabileceği yenilikler de ortaya çıkmış olacak.