İmece Gözlem uydusu uzaya gönderildi

Türkiye'nin yerli ve milli ilk gözlem uydusu  İMECE , bugün uzaya fırlatıldı. Dün, uçuşa 27 saniye kala ertelenen İMECE'ye Türkiye'den 3 uydu daha eşlik ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törene video mesajla katılarak "Deprem afetiyle sarsıldığımız zor bir dönemde uzayda ülkemizin tarihi anlarına şahitlik ediyoruz" dedi. Bakan Varank, uydunun yörüngesine yerleştiğini ve ilk sinyalin alındığını belirtti.

TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

İMECE ile birlikte TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roketle uzaya fırlatıldı. Bakan Varank, uydunun yörüngesine yerleştiğini ve ilk sinyalin alındığını belirtti.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'yi fırlatma operasyonu saat 09.47'de başarıyla gerçekleştirildi.



BAKAN VARANK: İLK SİNYAL ALINDI Bakan Varank yaptığı açıklamada "İlk sinyal alındı; İMECE yörüngesine yerleşti. Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya" ifadelerini kullandı. CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLEMİZİN MEYVELERİNİ TOPLUYORUZ Fırlatma sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da video mesaj paylaştı. Erdoğan, deprem afetinin ardından

Türkiye'nin uzay yarışında tarihi bir ana şahitlik edildiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Mühendislerimizin yıllardır gece-gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE yer gözlem uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladık. Türkiye’ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydumuzun tasarımından üretimine, uzaya fırlatışına kadar bütün aşamalarında emeği geçen herkesi canıgönülden tebrik ediyorum. Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst sıraya çıkarmayı amaçlayan milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. Uzay ve havacılık teknolojilerine yatırım yapmayı vazgeçilmez bir stratejik öncelik olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde jeopolitik rekabetin sadece dünyada değil, uzayda da devam edeceği anlaşılıyor. Şu anda birçok gelişmiş ülke kritik ve stratejik önemde gördüğü uzay alanına yatırım yapıyor. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü, 2009’da 45 milyar dolarken, 2021’de 469 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar günden güne artıyor. Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz."




"TÜRKİYE'NİN EN GELİŞMİŞ GÖZLEM UYDUSU" Erdoğan, İMECE'nin yerli ve milli olduğuna vurgu yaparak, "İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık. Uçuş bilgisayarı ve haberleşme sistemleri gibi kritik uydu teknolojilerini yerli ve milli imkanlarla geliştirdik. Geliştirdiğimiz yüksek çözünürlüklü elektro-optik kamera ile sadece Türkiye üzerinden değil, dünyanın herhangi bir coğrafyasından görüntüler elde edebileceğiz. İMECE uydusu, görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye’nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. Bu proje ile gelecekte üretilecek milli yer gözlem uyduları için ihtiyaç duyulacak tüm altyapı ve kabiliyetleri elde ettik. İMECE uydusu, milli savunma, afet yönetimi, tarım, ormancılık, çevre ve şehircilik başta olmak üzere pek çok alanda gözümüz olacak. Birileri teknolojiyi sanal konferans bağlantılarıyla arayadursun, biz kritik teknolojileri üretip, ihraç edip, hatta uzaya gönderiyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı’nda onların hayallerinin bile ulaşamadığı daha nice hedefi, nice projeyi gerçeğe dönüştürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.



VARANK: KAHRAMAN ORDUMUZUN UZAYDAKİ GÖZÜ OLACAK Bakan Akar'ı arayarak katılımcılara telefonda hitap eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da "Ülkemiz adına gurur duyulan günlerden birini yaşıyoruz. Biraz geç oldu ama güç olmadı. 


Türkiye kendi yer ve milli imkanlarıyla ürettiği, kendi mühendisleriyle ve teknisyenleriyle ürettiği, dünyanın herhangi bir noktasında kısıtı bulunmadan yüksek çözünürlüklü görüntü alabileceği ve kahraman ordumuzun uzaydaki gözü olacak İMECE’yi uzaya fırlattı. Bu daha yürüyüşümüzün ilk zamanları. Bunların çok daha ötesini TÜBİTAK Uzay’daki arkadaşlarımızla, Savunma Bakanlığımızın destekleriyle, Strateji Bütçe Başkanlığı’nın destekleriyle yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
İMECE'NİN ÖZELLİKLERİ 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.